Op 25 en 26 maart kan je in de Triangel een maaltijd komen afhalen ten voordele van een project in Congo.
We willen er 8 bedden aankopen voor deze voorziening waar kinderen met een fysieke beperking worden verzorgd.

Bezieler van het project is zuster Marie-Jeanne, een fascinerende dame!

Steun het project door een maaltijd te bestellen en te komen afhalen op 25 of 26 maart in de Triangel.
Bestellen kan nog tot 19 maart via dit bestelformulier

Klik hier voor het menu en lees verder voor meer info over het project:

Solidariteitsdagen

Solidariteit met landen die armer zijn dan wij, is een vaste waarde in de Triangel en daarom steunen we opnieuw een project in het zuiden. In 2020 zijn de geplande activiteiten geschrapt vanwege de gezondheidscrisis, maar nu zetten we een extra tandje bij. We hebben ondertussen geleerd hoe we op een veilige en aangepaste manier toch ons ding kunnen doen. Onze traditionele activiteiten die nogal wat opbrengen zoals kaarten- en posterbeurs, sneukeltoer en solidariteitsmaaltijd konden niet doorgaan, maar we organiseerden een heuse takeaway op 25 en 26 maart. Bart en zijn keukenmedewerkers hebben er alles voor gedaan om een lekkere Congolese maaltijd te serveren.

 

Een dringende hulpvraag

Wellicht is het precies in tijden die moeilijk zijn voor onszelf dat we nog meer beseffen wat het betekent arm te zijn en minder kansen te hebben. Wij konden niet doof blijven voor een dringende oproep voor hulp vanuit Congo, van zuster Marie-Jeanne Muleka. Zij is werkelijk een heel bijzonder iemand, een echte pionier. Zij behandelt kinderen met een lichamelijke handicap in de regio van Muene-Ditu. Het zijn kinderen uit arme gezinnen die de middelen niet hebben om ver weg van huis ondersteuning te gaan zoeken.

 

Veel doen met weinig middelen

Vijftien jaar geleden, bij de start van haar behandelcentrum ‘‘Centre de rééducation physique Notre Dame de la Victoire’, stond zij er helemaal alleen voor. Ondertussen werkt ze samen met een goede kinesist en een assistent die beugels en aangepaste schoenen maakt, zo goed en zo kwaad als het kan: met leder van oude handtassen, riemen en ander recuperatiemateriaal. Dat er af en toe studenten van een hogeschool in het centrum op stage mogen, bewijst dat de knowhow en de stevige aanpak van zuster Marie-Jeanne waardering geniet.  En alsof zij nog niet genoeg om het hoofd heeft met de zorg voor de kinderen, is zij ook hun taxichauffeur want er is daar helemaal geen openbaar vervoer.  Maar de zuster rijdt niet met een forse jeep om de slechte wegen te trotseren (daar is geen geld voor)… zij haalt de kinderen op met haar moto!

 

Wij helpen zorgen voor 8 bedden

Het is helaas niet haalbaar om de patiëntjes iedere dag over en weer naar huis te brengen. Jarenlang gebruikte zij daarom een verlaten bijgebouwtje als slaapplaats voor de kinderen, maar in januari 2020 werd het schuurtje vernield door hevige stortregens. Zuster Marie-Jeanne ondernam meteen actie en ruimde het puin. Zij zocht financiële hulp en vond die ook. Met 15.000 euro van het bisdom Gent en enkele giften slaagde zij erin om een nieuw bescheiden verblijf voor de kinderen te bouwen. Er is op vandaag alweer een dak boven hun hoofd, maar op de grond slapen is uiteraard geen optie… er is dus heel dringend geld nodig voor 30 eenvoudige metalen bedden en matrassen. In de Triangel willen we helpen om 8 bedjes te kopen. Er is daarvoor 960 euro nodig.

 

Lokaal Mondiale Raad Lievegem

Op vraag van de zusters van Liefde J.M. ben ik voor de congregatie én namens de Triangel in februari lid geworden van de Lokaal Mondiale Raad van Lievegem.  Via dit overleg kom ik in contact met andere projecten van ontwikkelingssamenwerking die georganiseerd worden door inwoners en organisaties binnen Lievegem. Wij kunnen op die manier onze initiatieven ruimere bekendheid geven. Als je lid bent van de raad kan je jaarlijks een project indienen bij de gemeente voor maximaal 1.000 euro. We hebben hetzelfde project van zuster Marie-Jeanne ingediend dat we in de Triangel steunen. Als het project goedgekeurd wordt door de gemeenteraad – en dat weten we in oktober – worden er in totaal 16 bedden gefinancierd vanuit Lievegem. Dat zou mooi zijn! We houden je op de hoogte!

Dank

Behalve takeaway bestellen kan je ook een vrije gift doen op BE74 7370 2928 0707 van VZW O.S.J. – Steunfonds Solidariteit Noord-Zuid, Kasteelstraat 14, 9250 Waasmunster, eveneens met vermelding bedden Muene-Ditu’.  Vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest.

Hartelijke dank namens zuster Marie-Jeanne Muleka, haar medewerkers en de lichamelijk gehandicapte kinderen voor wie zij zorg dragen.

Filiep Vandenberghe, stafmedewerker ethiek en zingeving