Jos Knaepen
glas-in-lood

Vanaf de poort naar het kerkhof van de zusters kan je twee glasramen bewonderen die behoren tot een reeks van zes over de schepping.

Links zie je een tafereel met levende en vrije wezens: vissen in het water en vogels in de lucht. Rechts zie je de levensboom die de schepping van de mens uitbeeldt, wezenlijk verbonden met alles wat leeft.  Zoals een boom moeten mensen stevig in de aarde verankerd zijn om tijdens hun leven expressie te zijn van de scheppingskracht.

Deze glasramen zijn afkomstig uit het voormalige klooster van de Fransiscanessen in Merendree. Voor hen stond de levensboom ook symbool van hun kloostergemeenschap, waarvan de leden als het ware zijn verstrengeld en naar elkaar gegroeid, met wortels in de bodem van het geloof, in groeiende liefde en dienstbaarheid als een lofzang voor hun God.

Om de ganse reeks te bekijken, moet je via het poortje langs de Noense Wegel. Daar kan je bellen naar de zusters voor een toegangscode.

Ga naar volgend kunstwerk

 

Route:
Wandel voorbij de grafkapel van kanunnik Triest en voorbij het koertje van het oude schuurtje.  Op de zijgevel van dat schuurtje hangt het volgende werk.