Legaat of schenking

Het is geen leuk onderwerp, maar vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd dat het leven eindig is. Wat wil je dan dat er met jouw erfenis gebeurt? Gaat alles naar je familie (of misschien zelfs naar de staat?) of… kan er een deel naar een goed doel? Jij beslist.

Alles of niets

Wees gerust, het is geen alles-of-nietsverhaal. In ons erfrecht hebben de kinderen samen recht op de helft van je nalatenschap. Over de andere helft van je nalatenschap kan je vrij beschikken. Je hebt daarover de controle en kan dus zelf beslissen om een deel te doneren aan een goed doel, via je testament of via een schenking.

Juridisch

Sinds juli 2021 bestaat het systeem van de duolegaten niet meer. Had je de Triangel al op die manier in je testament opgenomen, dan moet je dit laten aanpassen om geldig te zijn.
De nieuwe regelgeving is iets minder interessant voor de nabestaanden (want het goede doel betaalt de erfbelasting op hun deel niet meer) maar voor het goede doel blijft het voordeel wel bestaan: laat je een legaat na aan de Triangel of doe je een schenking, dan betaalt de Triangel 0 % erfbelasting. Jouw geld gaat dus volledig naar het goede doel en niets naar de staat.

Getuigenissen

Twijfel je nog, raadpleeg dan eens de website testament.be. Daar vind je vele getuigenissen en warme verhalen, zoals dat van Marc Bontemps. Hij vertelt jou in 6 minuten waarom hij ervoor heeft gekozen om een stuk van zijn nalatenschap aan een goed doel te schenken.
Als kleine vzw vind je de Triangel niet terug op testament.be, maar we zijn natuurlijk wel een erkend goed doel (terug te vinden op because.be van de Koning Boudewijnstichting).
Ben je overtuigd geraakt, maak dan een afspraak bij je notaris. Die zal je vertellen wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn van het opmaken van een testament.

Bloemen noch kransen

Steeds vaker wordt er in een rouwbrief een rekeningnummer vermeld met de vraag om in de plaats van bloemen of kransen een storting te doen voor een goed doel. Soms op verzoek van de overledene zelf, soms omdat het voor de nabestaanden een troost kan zijn om de idealen van de overledene te laten verder leven via deze giften aan een goed doel.

Ben je dat idee genegen, neem zeker contact op. We bekijken dan samen hoe dit het best wordt vermeld op de rouwbrief en hoe wij jullie op de hoogte kunnen houden van de giften.

 

 

 

 

 

 

Griet De Waele,
T 09 372 86 11
griet.dewaele@dvcdetriangel.be