Van Bernadette naar Triangel

De Triangel heeft een rijke en levendige traditie. Daar zijn we best trots op. Kanunnik Pieter Jozef Triest heeft in 1803 in Lovendegem de basis gelegd voor de verdere uitgroei van de congregatie van Zusters van Liefde van Jezus en Maria.  Zijn graftombe bevindt zich zelfs op het domein van de Triangel, in de nabijheid van het stichtingshuisje dat in de Appenvoorde staat.

Wij kijken met respect en bescheidenheid terug op de eeuwenlange en sterk gemotiveerde inzet van de zusters, in steeds wisselende en vaak moeilijke omstandigheden.
 De door hen opgebouwde ervaring en deskundigheid geeft ons de kracht om met een open blik op de toekomst, de Triangel verder te laten groeien.

In september 2004 zijn het MPI Bernadette en de Fabiolaschool omgedoopt tot 'Dienstverleningscentrum en Scholen voor Buitengewoon Onderwijs De Triangel' en trokken de zusters zich terug uit het bestuur.  Ze bleven wel op de campus wonen en bleven op die manier nog deel uitmaken van de grote Triangel-familie, maar niet meer 'aan het roer'.

 

... en gesteund door Tabor

Precies 200 jaar na de stichting nam de Congregatie in 2003 de ingrijpende beslissing om het beleid van de voorzieningen, die in de loop van twee eeuwen door hen waren opgericht en bestuurd, te decentraliseren en door te geven aan een nieuwe generatie.

Om de intense samenwerking en samenhang tussen de verschillende organisaties te behouden, werd een netwerkstructuur opgericht. Zo blijven de verschillende voorzieningen onderling verbonden, met respect voor de autonomie van elke organisatie. Deze 'vereniging van verenigingen' koos voor de naam: WGO-groep Tabor.
 waarbij “WGO” staat voor “Waarde-Gericht Ondernemen in Welzijn, Gezondheidszorg en Onderwijs”.